En lättdrucken gyllene belgisk ale bryggd med vatten från Vättern. Av typen patersbier eller belgisk enkel, en öltyp som traditionellt inte såldes utan bryggdes för munkarnas eget bruk inne i klostren där en dryck med lägre alkoholhalt behövdes.
Checka in på Vätterns enkla på Untappd
Öltypsdefinition [SHBF 2020]:
Patersbier (9K. Belgiskt och franskt specialöl)
- % ALC. 3.6%
- IBU 13.4
- Relativ beska (RBR) 0.39
- Kolsyresättning 2.4 C0² vol.
- OG 1.035
- FG 1.007
Länk till Ingredienser (23 liter)
Extraktgivare (3.75 kg)- 3 kg Warbro Pale Ale-malt 80% av totala mängden. Malt (5 EBC)
- 0.5 kg Castle Malting Chateau Abbey 13.33% av totala mängden. Malt (44 EBC)
- 0.25 kg Castle Malting Chateau Special B 6.67% av totala mängden. Malt (300 EBC)
- 25 g Styrian Goldings (3.4%) Kok 30 min 8 IBU
- 25 g Styrian Goldings (3.4%) Kok 15 min 5.2 IBU
- 50 g Styrian Goldings (3.4%) Efter kok 15 min 0.2 IBU
- 1 paket Flytande jäst White Labs WLP530 Abbey Ale
- 6 ml Mjölksyra Vattentillsats Mäskning
- 1 ml Protafloc Klarningsmedel 15 min Kok
- 16 ml Mangrove Jack's Liquid Beer Finings Klarningsmedel Jäsning