En lättdrucken gyllene belgisk ale bryggd med vatten från Vättern. Av typen patersbier eller belgisk enkel, en öltyp som traditionellt inte såldes utan bryggdes för munkarnas eget bruk inne i klostren där en dryck med lägre alkoholhalt behövdes.

Checka in på Vätterns enkla på Untappd

Öltypsdefinition [SHBF 2020]:
Patersbier (9K. Belgiskt och franskt specialöl)

  • % ALC. 3.7%
  • IBU 24.8
  • Relativ beska (RBR) 0.6
  • Kolsyresättning 2.8 C0² vol.
  • OG 1.039
  • FG 1.011

Länk till Ingredienser (20 liter)

Extraktgivare (3.15 kg)
  • 2 kg Viking Malt Pilsner 63.49% av totala mängden. Malt (4 EBC)
  • 1 kg Castle Malting Chateau Cara Belgium 31.75% av totala mängden. Malt (30 EBC)
  • 0.15 kg Castle Malting Chateau Special B 4.76% av totala mängden. Malt (300 EBC)
Humle (150 g)
  • 25 g Saaz (3.1%) Kok 60 min 10.8 IBU
  • 75 g Saaz (3.1%) Kok 10 min 12.9 IBU
  • 50 g Tettnang (2.8%) Efter kok 10 min 1.1 IBU
Jäst
  • 2000 ml Förkultur White Labs WLP530 Abbey Ale
Tillsatser
  • 6 ml Mjölksyra Vattentillsats Mäskning
  • 1 ml Protafloc Klarningsmedel 15 min Kok
  • 16 ml Mangrove Jack's Liquid Beer Finings Klarningsmedel Jäsning