En lättdrucken gyllene belgisk ale bryggd med vatten från Vättern. Av typen patersbier eller belgisk enkel, en öltyp som traditionellt inte såldes utan bryggdes för munkarnas eget bruk inne i klostren där en dryck med lägre alkoholhalt behövdes.

Checka in på Vätterns enkla på Untappd

Öltypsdefinition [SHBF 2020]:
Patersbier (9K. Belgiskt och franskt specialöl)

  • % ALC. 3.6%
  • IBU 13.4
  • Relativ beska (RBR) 0.39
  • Kolsyresättning 2.4 C0² vol.
  • OG 1.035
  • FG 1.007

Ingredienser (23 liter)

Extraktgivare (3.75 kg)
  • 3 kg Warbro Pale Ale-malt 80% av totala mängden. Malt (5 EBC)
  • 0.5 kg Castle Malting Chateau Abbey 13.33% av totala mängden. Malt (44 EBC)
  • 0.25 kg Castle Malting Chateau Special B 6.67% av totala mängden. Malt (300 EBC)
Humle (100 g)
  • 25 g Styrian Goldings (3.4%) Kok 30 min 8 IBU
  • 25 g Styrian Goldings (3.4%) Kok 15 min 5.2 IBU
  • 50 g Styrian Goldings (3.4%) Efter kok 15 min 0.2 IBU
Jäst
  • 1 paket Flytande jäst White Labs WLP530 Abbey Ale
Tillsatser
  • 6 ml Mjölksyra Vattentillsats Mäskning
  • 1 ml Protafloc Klarningsmedel 15 min Kok
  • 16 ml Mangrove Jack's Liquid Beer Finings Klarningsmedel Jäsning