Efter ha fått en Garmin Edge 530 cykeldator i julklapp tänkte jag se om jag kunde få till kartan på ett bra sätt.

Garmins cykeldatorer kan göra mycket och har en ganska trevlig skärm för att visa kartor, men kartorna som kommer förinstallerade på enheten lämnar en del i övrigt att önska.

  • Data är väldigt utdaterad, min enhet kom med tidsstämpel från 2019
  • Kartdesignen känns inte helt genomtänkt, det är mycket kontrast på saker som inte är något man bryr sig om (skog/vatten) samtidigt som vissa vägar är lite svåra att se.
  • Färgerna är lite för mörka som i kombination med att Garmins färger för att visa rutter också är mörka skapar problem (navigeringslinjen är alltid lila t ex)

OpenMTBMap

Första alternativet jag testade var OpenMTBMap som var flera steg framåt. Kartdatan uppdateras regelbundet (veckovis om jag förstod det rätt) och kartan är också betydligt bättre

Skärmdump från Garmin Edge 530 som visar OpenMTBMap-kartan

Samtidigt var det ganska många saker jag störde mig på vid användning, framförallt att det är på tok för mycket detaljer. Jag känner inget behov av att se varenda kiosk, fotbollsplan eller livsmedelsbutik.

Visst, det går att ställa ner detaljnivån på enheten vilket löser detta problem, men då renderas också kartan med lägre upplösning, runda svängar blir kantiga och rätvinkliga hus blir romber.

OpenTopoMap

Nästa kandidat var OpenTopoMap, en rendering av OpenStreetMap gjord av en tysk utvecklare. Finns även som en app på webben på opentopomap.org

Jönköping på OpenTopoMap

Denna kartan är betydligt bättre. Bättre ljusare färger som ger bättre kontrast mot Garmin-färgerna och kartan uppdateras regelbundet.

Skärmdump från Garmin Edge 530 som visar OpenTopoMap-kartan
Vattenledningsbacken på OpenTopoMap

Samtidigt var det andra problem, för stigcykling är den ganska värdelös, stigar har bara en pixel i tjocklek och syns knappt. Byggnader är också lite för mörka och syns ofta mer än vad vägarna gör.

Kartan är gjord på tyska översatt till engelska. Detta gör att när enheten är inställd på något annat språk än engelska så blir det tyska som visas (se bild ovan).

Ni som känner mig har säkert listat ut vart detta var på väg…

Jag får väl göra det själv

OpenTopoMap är gjort av der-stefan och ligger som öppen källkod på GitHub, så jag gjorde vad de flesta utvecklare hade gjort, jag gjorde en fork.

OpenTopoMap är byggt på mkgmap som är ett program för att rendera OpenStreetMap för Garmin-enheter och der-stefans OpenTopoMap var en perfekt startpunkt för att börja modifiera själv.

Skärmdump från Garmin Edge 530 som visar Vattenledningsbacken

Första steget var att göra stigarna tjockare, här i bilden ovan är de två pixlar tjocka.

Men varför stanna där? Även om mkgmap har ganska bristfällig dokumentation så går det ganska snabbt att lista ut hur konfigurationsfilerna fungerar.

Jönköping i CyclOSM
Jönköping i CyclOSM

Jag gillar CyclOSM, bra fokus på det som är viktigt när man cyklar, tydligt uppmärkt med blått för cykelvägar och vitt/ljusgrått där man inte får cykla (som på Bondberget i höger i bilden).

För Garmin är den inte helt perfekt dock, färgerna är lite för mörka och den är inte perfekt för stigar. Men den är en bra inspirationskälla.

Blå cykelvägar, gråa vägar där cykel är färbjudet och något ljusare skogsområden jämfört med CyclOSM gav en karta som jag tycker är långt mycket bättre än någon annan jag sett för Garmin Edge.

Jag passade även på att radera de flesta punkter som visas på OpenTopoMap som restauranger, butiker osv. OpenTopoMap har namn på de flesta ytor (även de som inte ens har ett definierat namn i OSM), detta tog jag bort och lät det bara vara kvar på viktigare ytor som sjöar och områden.

Slutligen så la jag in översättningar till svenska.

Eftersom jag renderar kartan själv kan jag uppdatera data från OSM dagligen och få med alla ändringar jag själv lagt in.

Jag vill inte påstå att jag har nått någon form av slutresultat men nu känns det inte längre som att jag inte använder cykeldatorn till sin fulla potential.

To be continued…