Idag är det en kul dag för alla utvecklare i JavaScript. Google gick nämligen ut och med att de utvecklar sin egen plattformför att köra HTML, CSS och JavaScript nativt på Android och iOS med sin Chrome Apps plattform baserad på Apache Cordova. Läs den officiella dokumentationen och deras Codelabsamt exempel på GitHub för mer information om projektet.

För de flesta utvecklare är detta inget nytt, det har funnits via PhoneGap som använder sig av just Apache Cordova i flera år redan. Vad som är nytt är att Google själva ger sig in i leken, något som borde snabba på utvecklingen och förhoppningsvis göra samma förändring för HTML/CSS/JavaScript appar (Webbaserade nativ appar? Har vi inget bra namn för dem?) som JavaScript V8 gjorde för JavaScript.

Detta kombinerat med att utvecklingen med Node.js går fort som aldrig förr, det kommer nya bibliotek och verktyg hela tiden, så känns det verkligen som att det är rätt tidpunkt att bli JavaScript-ninja på riktigt. Om du inte funderat på att lära dig att utveckla i Node så tycker jag att du bör läsa svaren på denna frågan på Stack Overflow som summerar för och nackdelar ganska bra.

Trots allt detta känns det som att JavaScript har ett ganska dåligt rykte om att vara ett segt språk (kanske för att det till stora delar var det före JavaScript V8).

Men jag säker på att jag inte är ensam om att bli upphetsad av tanken att kunna bygga allt från Back-End, API, Front-End samt native-appar i samma språk. Speciellt om man kan få samma (eller högre) prestanda än om man utvecklat till plattform(en|arna) som vanligt.

Jag tror det är hög tid att jag börjar med mitt Node.js projekt =)

Redigera · Källkod